top of page

Kastelen

Lot et Garonne telt vele goed bewaard gebleven kastelen.  De meesten vinden hun oorsprong in de middeleeuwen en zijn gedurende de daaropvolgende eeuwen verbouwd.  Een bezoek aan een kasteel is dus een ware reis doorheen de geschiedenis.

Hieronder vind je enkele kastelen die de moeite waard zijn om te bezoeken.  

Kasteel van Bonaguil

Het kasteel van Bonaguil is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Het kasteel staat bekend als een van de mooiste burchten van Frankrijk. Een bezoek aan dit kasteel biedt een unieke inzage in de transformatie die kastelen door de eeuwen heen hebben doorgemaakt, onder andere veroorzaakt door de uitvinding van het buskruit en de opkomst van de artillerie.
De donjon, torens en torentjes, barbacane, chicane, kazematten, kanongaten, ophaalbrug en grachten zijn er stuk voor stuk getuigen van. De gids kan u er tijdens de rondleiding alles over vertellen.

bonaguil.jpg

Kasteel van Gavoudrun

het Kasteel van Gavaudun is een prachtige klassieke ruïne uit de middeleeuwen met een merkwaardige poort.  De entree van van het kasteel is geen klassieke slotgracht met een ophaalbrug maar een zeer steile trap. Die laatste stond er vroeger niet waardoor de ridders met gevolg via een (touw) ladder naar boven moesten.

Het kasteel ligt prachtig in een kloof en je kan er lekker wandelen. Kortom; genoeg om een middagje te vullen.

Château-de-Gavaudun-2.jpg

Kasteel van Duras

Het kasteel van Duras dat uitkijkt over de vallei van de Dropt, heeft vele periodes in de franse geschiedenis overleeft. Dit aparte monument is een mengeling van de middeleeuwen, de 17e eeuw en de revolutie. Als bezoeker kan je de geschiedenis en architectuur ontdekken in de 30 gerestaureerde zalen van dit geklassificieerd monument.  Je ontdekt ook het woongedeelte van de hertogin met het gerestaureerde houtwerk uit de 17e eeuw, het plafond in de vorm van een omgekeerd schip, de binnenplaats en zijn renaissance stijl. Het bezoek eindigt bij de toren die u een schitterend, 360⁰ uitzicht over de landerijen biedt.

château-de-duras.jpg

Kasteel van Monbazillac

 Het kasteel van Monbazillac vlakbij Bergerac is sinds 1960 in handen van de Cave de Monbazillac, de jongens die de wijn maken en verkopen.

Het kasteel is een mooi slot dat de elegantie van de renaissance combineert met de vestingwerken uit de middeleeuwen.

De lokatie van het kasteel is fantastisch en biedt een mooi uitzicht over de vallei van de Dordogne, de wijngaarden en het omringende park. Maar laat het duidelijk zijn: het gaat hier om de wijn – die ooit meer faam kende dan de hedendaagse Bordeaux

chateau-de-monbazillac-1.jpg

Kasteel van Biron

Het kasteel van Biron ligt in de vallei van de rivier Lède, bij het gelijknamige plaatsje. Het kasteel van Biron staat bekend als een van de meest indrukwekkende kastelen in het departement Dordogne. Het kasteel heeft kenmerkende elementen uit de Middeleeuwen, gotiek en renaissance en ligt op zo’n tien kilometer van de plaats Monpazier.

Biron-W.jpg

Kasteel van Fumel

Het kasteel van Fumel is  een middeleeuws gebouw gereconstrueerd in de 18e eeuw en is voorzien van prachtige tuinen en terrassen die de vallei van de Lot overheersen. Het kasteel biedt een wonderlijk panorama over de rivier en haar oevers.  Op het hoogste terras bevindt zich een Franse tuin.  Lager gelegen vind je een Engelse tuin met verschillende soorten bomen zoals Libanese ceders, kastanjebomen en platanen.

Na je bezoek aan Fumel en het kasteel kan je een boottocht doen met een schuit.  Deze tocht duurt ongeveer een uur en een kwart en vertrekken aan de voet van de brus van Fumel.  Deze tochten gaan enkel in de zomer door.

kasteel fumel.jpg

Kasteel van Milandes

Een badkamer met zwarte tegels, een mintgroen bad en ‘gouden’ kranen? In een kasteel uit de 15e eeuw? Smakeloos!!! Nee, toch niet, want deze bijzondere art-déco badkamer behoorde toe aan de legendarische Joséphine Baker, die ruim 20 jaar in het kasteel van Milandes woonde. En die badkamer is nog maar een voorbeeld. De sjiek gedekte tafel in de eetkamer, waar je zo kunt aanschuiven bij Joséphine, de talloze foto’s, de geweldig mooie theateraffiches en vooral ook de indrukwekkende revue-kostuums, inclusief het beroemde ‘bananenrokje’. Elk detail in Château des Milandes sleept je mee in het fascinerende leven van een bijzondere, van oorsprong Amerikaanse vrouw, die tijdens haar bewogen leven de hele wereld, maar toch vooral Frankrijk veroverde.

Het kasteel is gebouwd in de 15de eeuw door graaf de Caumont als verblijf voor zijn vrouw.  Het is opgetrokken in renaissancestijl met grote vensters die veel licht binnen laten, wat een groot contast is met de middeleeuwse burchten met kleine ramen.  De graaf verbleef dan ook veel meer op Milandes dan in zijn burcht in Castelnau.

kasteel Milandes.jpg
bottom of page