top of page

Steden

De streek 'Lot et Garonne' kent vele 'Bastides'.  Dat zijn middeleeuwse steden gesticht in de 13e en 14e eeuw in voornamelijk Zuidwest-Frankrijk. Typerend voor de bastide is een rechthoekig stratenpatroon dat de stad verdeelt in acht huizenblokken rondom een centraal marktplein.  

Na de kruistochten was er behoefte aan de bouw van nieuwe steden voor handel, ambachten en lokaal bestuur.  Door de bouw van deze steden trokken deze ontvolkte gebieden nieuwe mensen aan. 

Hieronder vind je enkele steden en bastides die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bergerac
Eymet

Penne d' Agenais

penne d agenais

Deze middeleeuwse stad is gelegen aan de Lot en geklasseerd als groen vakantieoord.  Je vindt er een kasteel dat werd versterkt door Richard Leeuwenhart .

De oude dorpskern wordt gedomineerd door de Notre-Dame de Peyragudebasiliek.  De gulden koepel van de  romaans-byzantijnse basiliek is van ver te zien.  Van op het terras op de basiliek geniet je van een prachtig uitzicht over de vallei van de Lot.

Het dorp nodigt uit tot kuieren danzij haar bouwkundige charme, hellende steegjes en mooie huizen.

Het Paul Fromentplein is ideaal om een glaasje te drinken en de vele ambachtsateliers zijn stuk voor stuk trekpleisters.

bergerac

Bergerac

Bergerac was tot 1790 de hoofdstad van de Perigord en een echte handelsstad.  De handelswaar werd via de Dordogne vervoerd.

De wijncultuur gaf de stad vele allures.

Bergerac  is ook nog beroemd door het toneelstuk over Cyrano de Bergerac van E. Rostand (1897).

De stad ligt langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en ontvangt naast toeristen ook vele pelgrims.

Bergerac is een vrolijke  stad met veel bloemen en mooie winkels gevestigd in oude panden.  In de oude straatjes Voel je je net in een openluchtmuseum.

Te bezoeken:

 • Muséé d’Art Sacré: vele religieuze stukken

 • La maison du vin (zie eerder in gids bij ‘wijn proeven’) 

 • Muséé de vin: uitleg over de wijnen uit de regio en een impressie over de geschiedenis van de wijnbouw in het gebied.

 • Cloïtre: een voormalig klooster met een binnenhof omsloten met galerijen uit de 16de – 18de eeuw.  Je kan er ook wijn degusteren op een terras met een schitterend uitzicht en er bevindt zich een oenologisch laboratorium.  Na de rondleiding  volgt

        een vrijblijvende proeverij in het Maison des                  Vins dat zich ook in het gebouw bevindt.

 • Eglise Notre-Dame: de ranke spits van de toren is al ver buiten Bergerac te zien.  Gebouwd in neogotische stijl.

 •  Muséé du tabac: gevestigd in Maison Peyrarède.  Het is er wel ‘verboden te roken’.

Pujols

pujols

Pujols is geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk en was vroeger een versterkte plaats, hoog gelegen in de heuvels rond Villeneuve-sur-Lot.  Als je op woensdagavond naar de ‘marche gourmande’ komt, zal je in het dal de lichtjes van Villeneuve-sur-Lot zien.  Dit is een skyline om even van te genieten.  Kom je overdag, dan krijg je een prachtig panorama over de vallei van de Lot en een mooi zicht over de stad.

 Dit kleine middeleeuwse stadje zal je zeker charmeren met haar bloemrijke steegjes, mooie huizen, oude waterputten, verstevigde poorten, de Sainte-Foykerk en de hal, waar elke zondagochtend een markt met streekprodukten plaatsvindt

In de Sainte-Foykerk, waar fresco’s uit de 15de eeuw hangen,  worden kunsttentoonstellingen onderbracht .

villeneuve

Villeneuve-sur-Lot

Villeneuve-sur-Lot is gesticht in 1253 door Alhponse van Poitiers en ligt aan weerszijden van de Lot.

De stad was vroeger een belangrijke handelsstad door haar bevoorrechte ligging en één van de machtigste vestigingen van het Zuidwesten.

Talrijke bouwwerken getuigen van haar rijke verleden:

 • De Oude Brug uit de 13de eeuw die een mooi plaatje vormt met de Notre-Dame du bout du Pontkapel

 • Het Lafayetteplein, het hart van de vesting omgeven door cornières

 • De Pujolspoort en de Parijspoort zijn overblijfselen van de oude vestigingen.

 • De mooie Sainte-Catherinekerk, een gebouw in romaans-byzantijnse stijl, bekleed met bakstenen en natuurstenen .Hier vind je  prachtige glas-in-loodramen uit de 14de en de 15de eeuw, allen afkomstig uit de vroegere kerk. 

 • Je moet zeker gaan verpozen op één van de terrasjes net buiten de stadsmuren.  Hier kan je een hapje eten en belgische bieren drinken.

Villereal